Vår jordklode er rund og overalt på hennes overflate syder historien. Revolusjoner bølger, troner vakler, kroner ruller, bomber faller, blod flyter. Men jeg vet om ett lite sted som ligger der like uanfektet som på skapelsens dag. Hva er det jeg sier? Ligger? Nei, lå!
For stedet finnes ikke mer, ingenting finnes mer, heller ikke du, leser, finnes mer. Les denne beretningen og vit at du ikke lenger er til…
skrev den nederlandske forfatteren Belcampo i novellen Het grote gebeuren.

 

Premiére

21. oktober 2010, nyprèmiere oktober 2013 i Teaterhuset Avant Garden, Trondheim.

Presse

andpusten lek med dommedag – Adresseavisen
På dommens dag – Klassekampen
Dommedag gjennom fantasmagori – Adresseavisen

Videoklipp fra Den Store Finalen

I Den Store Finalen har fotografen Belcampo etter et omstreifende liv slått seg ned i fødebyen Fagersund. Byen, som har ligget der uberørt av de store hendelsene i verdenshistorien, som aldri har sett en hijab, og hvor en fremmed forblir fremmed i tre generasjoner og søndagene preges av kirkegang og intet annet.

En kveld finner Belcampos nabo et så besynderlig dyr i huset at han vil skrive til David Attenborough om det og bli berømt. Neste dag regner det slike dyr, og det oppstår et hull i bakken midt i byen. Rett ved siden av fører en bred bane opp mot himmelen. De mest kaotiske tilstander oppstår. Opp av gapet kommer det djevler og helvetes vesener som jager de som har sveket seg selv og andre ned i flammene og svoveldampen.

De fire apokalyptiske ryttere dundrer forbi og etterlater seg redsel, forferdelse og forvirring. Folk gjør opp status over sine liv, og gir seg i kast med feiringer, besvergelser og besynderlige ritualer. Alt dette i visshet om at intet jordisk gir noen mening lenger. Mange forsøker i siste liten å ordne seg en plass i paradis ved å gi gaver.

Hvem vil bli sendt opp himmelstigen? Hvem går motsatt vei? Også hovedpersonen, fotograf Belcampo, blir grepet av akutt panikk ved tanken på sitt noe uryddige liv.

I Teater Fusentasts 20-årsjubileumsforestilling møter vi tre engler som viser bruddstykker fra livet i Fagersund på den aller siste dagen. Historien fortelles i form av en Fantasmagori. Projeksjoner skjer gjennom flere Laterna Magica-apparater og lysbildefremvisere. Disse samt direkte kameraoverføring kombineres med skyggeteater, figurteater og levende skuespillere.

Den store finalen (2013:2010)
Over og under: Himmelrikets engler: Jaap den Hertog, Coby Omvlee og Dr. Bekken
Den store finalen 17. Teater Fusentast

Medvirkende

Idé: Jaap den Hertog
Manus: Coby Omvlee etter Belcampos novelle ”Het grote gebeuren”
Regi, dramaturgi: Elin Hassel Iversen
Komponist, musiker: Dr. (Tor Einar) Bekken
Skuespillere: Coby Omvlee, Jaap den Hertog
Scenografi, dukkemaker: Camilla Lilleengen
Illustratør, dukkedesign: Janne Magnussen
Kostymer: Nina Gjølgasæther
Lysdesign: Marianne Thallaug Wedseth
Sceneteknikk: Jaap den Hertog
Lystekniker: Sune Schjelderup
Fotograf: Dag Arve Forbergskog
Konstruksjon scenografi: Martin Waagø
Metallkonstruksjoner: Stig Meidell
Scenografiassistenter: Kristin Thallaug, Coby Omvlee
Dramaturgiassistent: Kaisa Aglen
PR, medie- og publikumskontakt: Stine Kvam
Program/Plakat: Roger Aasegg
Produsent: Teater Fusentast / Andre Akt
Co-produsent: Teaterhuset Avant Garden

Belcampo og Bella 683x1024
Belcampo og kjæresten Bella

Støttet av

Norsk Kulturråd (Fri Scenekunst og Manusutviklingsstøtte)
Kunstløftet
Fond for Lyd og Bilde
Fond for Utøvende Kunstnere Torstein Erbos Gavefond Trondheim Kommune
Sør-Trøndelag Fylkeskommune

I 20 år har prisbelønnede nederlandsk-norske Teater Fusentast fra Trondheim turnert rundt om i Norge og en rekke andre land med sine underfundige, tankevekkende og ofte rørende forestillinger. Gjennom et særegent formspråk, der halvglemte figurteaterteknikker fra forgangne tider kobles sammen med aktuelle temaer, skal hver forestilling være en fest der publikum inviteres hjertelig med på leken.

Den store finalen 10. Teater Fusentast
Den store finalen 11. Teater Fusentast
Den store finalen 12. Teater Fusentast
Den store finalen 13. Teater Fusentast
Den store finalen 16. Teater Fusentast
Den store finalen 15. Teater Fusentast

Takk til: Laterna Magica-ekspert Annet Duller. Teater Musiscoop, Amsterdam ved Marie Raemakers, Rob Logister, Rop Severien. Willem Wagenaar fra Christiaan Huygens theater i Zeist. Henk Kranenburg fra Nico’s Toverlantaarn-museum i Haag.